Oare cum va fi la gradinita?

Educator Zoe Petruț Grădinița nr 45 Oradea

 

Doamna Zoe Petrut, educator in cadrul Gradinitei nr 45, Oradea, raspunde la intrebarile mamelor preocupate de acomodarea celor mici cu gradinita.

Alina
„Fetita mea este foarte atasata de mine, pana acum a stat 24 din 24 de ore doar cu mine, si suporta destul de greu chiar si o despartire scurta. Sunt foarte ingrijorata cum se va comporta fetita in momentul in care o voi lasa la gradinita 8 ore pe zi fara mine. Cu siguranta nu va accepta usor.
Sunt foarte curioasa care este atitudinea doamnelor educatoarelor si a doamnelor ingrijitoare fata de copilasii mamosi? ”

Doamna Educatoare Zoe Petrut
„Copiii mici sunt extrem de atasati de familiile lor si toti, pe buna dreptate, resimt prima perioada de gradinita ca pe ceva ce le scade dramatic sentimentul de siguranta interioara. Si e normal sa fie asa pentru ca familia reprezinta pentru fiecare copil locul de care sunt legati indestructibil prin subtile forte si energii, iar mama reprezinta centrul universului copiilor.
Venirea la gradinita este un moment deloc usor, copilul mic percepe lipsa familiei ca pe un abandon, e deci ceva dureros ce-i zguduie fiinta facandu-l sa-si puna semne de intrebare si sa se indoiasca de iubirea familiei sale.
Despartirea de universul cald al familei declanseaza panica la copil; ca e posibil sa fie uitat pe undeva. De aceea e bine sa obisnuiti copiii cu absenta voastra; pentru scurte perioade de timp, duceti-l la bunici, prieteni, cunostinte de incredere.
Dezvoltati-le empatia fata de alti copii incurajandu-i sa socializeze cu acestia.
Asigurati-i (chiar exersand) ca in orice situatie va intoarceti la ei la ora promisa caci pentru ei reprezinta ceva extrem de pretios.
Motivati-i sa-si doreasca sa mearga la gradinita, povestiti-le ca acolo, la gradi sunt copii jucausi, multe jucarii si jocuri, ca doamnele sunt amabile si dornice sa-i ajute.
Spuneti-le: „Te duc intr-un loc potrivit unde te vei simti bine!”
Si daca le-ati facut aceasta promisiune asigurati-va si voi timp pentru o acomodare progresiva. Nu-i lasati de la inceput zece ore departe de voi…dati-le timp sa asimileze cu sufletul noua experienta.
Si tineti minte; copilul la aceasta varsta este un imens organ de simt – percepe chiar si gandurile noastre. Nelinistea noastra il va influenta emotional negativ facand si mai dureroasa aceasta experienta.
Deci calmati-va, asimilati in sufletul vostru acest prim pas al copilului, considerandu-l o etapa necesara si benefica. Si de ce nu, invocati ajutorul ingerului Pazitor al copilului in toate demersurile voastre.
Va intrebati daca doamnele educatoare cunosc ingrijorarile voastre legate de acest inceput si daca empatizeaza cu copiii in aceste momente?
Cu siguranta in majoritatea gradinitelor se intampla asa, dar si voi aveti obligatia sa va informati pentru a fi siguri ca ati incredintat copilul in cele mai bune maini.”

Mihaela
„As dori sa o intreb pe doamna educatoare de la ce varsta este bine sa dam copilul la gradi?”

Doamna Educatoare Zoe Petrut
Varsta optima la care copilul poate frecventa gradinita este 3 ani. Daca are 3 ani el beneficiaza de o grupa omogena cu cerinte accesibile puterii de asimilare si nivelului de varsta. Daca copilul este mai mic (intr-o grupa omogena traditionala) el va fi obligat sa dispuna un efort mai mare pentru a rezolva sarcinile procesului didactic. Uneori poate tine pasul, alteori e prea greu pentru el si va incepe sa-si puna semne de intrebare in legatura cu capacitatile lui (oare de ce nu pot sa duc mereu lucrurile la bun sfarsit? Nu cumva e ceva cu mine?
E bine sa integrati copilul in generatia lui de varsta, sa porneasca deci cu sanse egale finalizand ciclul prescolar alaturi de generatia lui.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *