Copiii – oglinda parintilor. Suntem oare constienti de acest fapt?

Sursa foto: facebook.com/Bettinafoto

 

Exista situatii cand noi, adultii, am dobandit poate prea devreme sau brusc statutul de parinte. E posibil sa nu fi fost pregatiti sufleteste pentru aceasta responsabilitate, dar cand ai un copil, care iti zambeste dimineata, totul se schimba. Devii mai puternic, oarecum te transformi si lucrurile devin tot mai clare. Stii care sunt pasii de urmat, iti iei inima in dinti si faci tot ce e omeneste posibil ca puiul tau sa se simta protejat si iubit.

Cu totii stim ca un copil schimba total viata unui cuplu. Cel mai important e sa constientizam aceasta etapa minunata din viata noastra, pentru a creste si educa un copil sanatos, cuminte si responsabil.

Chiar daca noua ni s-a spus deseori ca „nu ai voie sa faci asta”, „nu-mi place cand esti asa”, „nu esti cuminte”, atunci cand ne dorim ca prichindelul nostru sa aiba o anumita conduita, noi insine, in calitate de parinti, trebuie sa ii aratam cum se face. Nu e suficienta sau eficienta doar repetarea sau atentionarea negativa a copilului ca nu face bine. Mai mult decat atat e foarte important cum ii transmitem informatia si implicit valorile.

Copiii trebuie sa stie ca aveti incredere in ei, ca le apreciati fiecare mic pas si mai ales ca, daca ati gresit, aveti curajul sa recunoasteti si sa va cereti iertare. Copiii sunt oglinda parintilor si trebuie sa tinem cont de acest fapt in fiecare moment al vietii de familie.

Exista cateva expresii care ar trebui spuse si repetate copilului. Daca fiecare dintre noi ar incerca sa i le spuna mereu, relatia parinte-copil ar fi una extraordinara si ati fi surprinsi de feedback-ul pozitiv pe care l-ati primi.
Iata ce valori le transmitem in acest mod:

1.Te iubesc – Dragoste
2. Multumesc – Recunostinta
3. Te rog – Cerere de ajutor
4. Te-ai descurcat foarte bine – Apreciere
5. Asta a fost o alegere foarte buna – Lauda
6. Suntem mandri de tine – Admiratie
7. Esti cel mai frumos cadou primit vreodata – Superlativ
8. Te-ai descurcat foarte bine – Rasplata
9. Avem incredere in tine – Siguranta
10. Imi pare rau – Curaj si iertare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *